Tradisjonsmat fra Sogn og fjordane

Hjortestek

Fiskerbondens land

Det var ikke lett å være selvforsynt med korn og poteter i de bratte fjellene. Det krevdes mye slit for å få høstens grøde av bygg og havre i hus. Dette er fiskerbondens land.

Jakt og fangst har sterke tradisjoner i Sogn og Fjordane. Gårdene de fleste steder hadde relativt lite dyrkbart land. Det ble dyrket noe korn, men det var mest beite- og slåtteland.
Sogn og Fjordane var fylket der rovdyr som ulv, jerv og bjørn representerte en fare for husdyrene som var på beite langt oppe i fjellene. For bøndene i dette området var det i tidligere tider viktig å være selvforsynt med både mat og klær.

Støls- og seterdrift var utstrakt. Ofte hadde gårdene både en vårstøl - der dyrene først ble sendt på beite, og en sommerstøl som lå lenger oppe i fjellet der det var sommerbeite.
Kjerning av smør og ysting foregikk på stølen. Sogn er gammelostens hjemland. Om ikke sogningene akkurat har funnet opp gammelosten, er det i dette området tradisjonene rundt Norges eldste og mest særpregede osteslag er holdt i hevd. Til og med vikingene hadde med seg gammalost i ferdeskrinet sitt da de dro ut på tokt.
I indre Sogn har bær og fruktdyrking alltid vært viktig.
Jordbruksproduksjonen i fylket baserer seg i første rekke om melkeproduksjon. Sogn og Fjordane er det nest største fylket hva geitehold angår, men er det fylket med minst kornareal i Sør-Norge.

Det var ikke lett å være selvforsynt med korn og poteter i de bratte fjellene. Det krevdes mye slit for å få høsten av bygg og havre i hus. Det var to grupper av mat. "Grøn" som var en fellesbetegnelse på korn, mel og melmat, mens "sul" var kjøtt, flesk og smør. Festmaten skulle være så fet som mulig. Jo fetere desto festligere lag. Grunnen for denne tradisjon var nok at hverdagskosten var heller skrinn og mager.

Klubb eller raspeballer var en svært utbredt rett. Hver husmor hadde sin egen oppskrift. Ofte ble det blandet blod i deigen, og da ble det blodklubb. Noen hadde også knust dyrelever i, og de fleste hadde en liten fleskebit inne i midten av klubben. Klubb ble som regel kokt sammen med kjøtt, flesk og erter. Mange steder var det vanlig å ha sirup på når det skulle serveres.

Den finaste festmaten

I Sunnfjordpresten Christen Jensøns "Den Norske Dictionarium eller Glosebog" fra 1646, finn vi dei første trykte oppskrifter på norsk mat, mellom anna gombe frå Sunnfjord:

"Gombe er en slags Oest, som sydes (kokes) aff fersk Melck hen ved 3 bytter oc sydes saa ner en Dag, ved idelig rørelse, indtil det blifuer til Oest, men lidet førend Oesten blifuer, tagis der tynd rømme af et Kar eller to, oc ladis i samme Melck, oc lader det saa lidet syde til haabe, siden ladis derpaa Osten, Eggeblommer oc smeltet Smør, samme Oest blifuer baaren til Barsel - Quinder i Barsøl, som en Baars Øels føøne (av fooner, foiner: det ein tok med til barsel eller bryllup), oc kaldis Sengie Konne - Matt"

Selv om denne "Gumben" skil seg noko frå dagens oppskrifter på gombe, har den klare likskapstrekk, slik at vi ser korleis desse særmerkte mjølkerettane har prega gjestebodskosten mange hundre år tilbake. Rettane liknar kvarandre noko i ulike delar av landet, men både namn og tillagingsmåter varierer, til og med innanfor fylket.

Kilde: Fjordamat. Rømmegraut

Påskehøgtida i Sogn og Fjordane

Det var ikkje så mykje faste skikkar knytt til påske som jula. Påska var slutten på fastetida og før fastetida byrja var det fastelavensøndag og feitetysdag.

Både fra Hornindal, Kyrkjebø og Selje er det fortalt om fastelavn bollar og kringle. Feitetysdag var den dagen ein skulle ete seg opp før fasta byrja. På jølster er det skikk endå at ein har raspekake den dagen. Det skal helst vere salta, røykt og kokt grisehovud denne dagen til raspekakene, men anna kokt flesk kunne og brukast.

I Fjaler var det og røykt svinekjøt og raspeballar, eller rømmegraut. Dei fleste stader i Nordfjord brukar dei rømmegraut feitetysdag.

I Hornindal vart det servert rømmegraut. Dei hadde under (onde) graut og over (øve) graut i grautfatet. Dei hadde rømmegrautsfeitt, sirup og "søtekake" til. Alle åt av same fatet. Nonsmaten var salta griserygg kokt saman med poteter og kålrabi. Til dette hadde dei flatbrød bløytt i krafta og flotekål.

Fra Gloppen Bondekvinnelag er det fleire døme på kva dei kunne få i seg feitetysdag, som vart kalla "Sprengselsens helligfest":

· Ei potetkake til morgenbete før fjøsstellet
· Klokka 9.00 ertesuppe med flesk og svineknokar
· Rømmegraut til middag klokka 12.
· Kompara til non i 4-tida, gjerne blodkompara.
· Rømmegraut til kvelds.

Denne skikken vart brukt i Gloppen kring hundreårsskiftet.

Frå Hyen er det fortalt at der fekk dei ei finskål med graut kvar som dei kunne spare av ut gjennom veka.

I påska finn vi fleire plassar at det skjærtorsdag vart brukt saueføter. Nokre stader vart det laga mølje av feittet på krafta og flatbrød og så åt ein føter og poteter til.

I Jølster hadde ein raspekake attåt saueføtene skjærtorsdag. Ein har inntrykk av at ein på Jølster hadde raspekake i staden for poteter meir enn andre stadar i fylket. Det vart og brukt til sauehove, men dei fleste andre stadar vart det brukt potetar.

Første påskedag skulle det vere egg til frukost. I påska var hønene byrja å verpa att og då skulle det brukast rikeleg egg. Det vart og baka litt ekstra til påske med lefse og klinte kaker. På Jølster var det og vanleg med fisk og mjukt brød til middag påskedag.

Kilde: Fjordamat.

Luting av fisk

Til lutefisk blir det brukt tørrfisk, helst torsk eller hyse. Før man begynner å lute bør fisken ligge i bløt 6-7 dager. Bytt vann hver dag. Det beste å lage lut av var bjørkaske:

"Ein tek ut oska, som helst skal vere av bjørkeved, kvar dag. Brenn ein oske opp att fleire dagar, kan ein ikkje bruke ho. Ein slår vatn på oska og kokar det i 2-3 timar. Ein kjenner at luta er ferdig når ein tek på ho med fingrane og ein kjenner at ho er blank og glatt. Ein let det stå, og skil væta (luten) fra bunnfallet."

Fra Lærdal står det at man bare slo kokende vann over asken og lot det stå til neste dag. Man brukte 2 liter aske til 7 liter vann. Den fine luten slås over fisken og lar den stå i lut til den er passe løs og fin. Da tar man opp fisken og legger den i rent vann. I nesten alle oppskriftene står det 2-3 døgn i lut og 2-3 døgn i vann etter luting.

For å få fisken hvit, kan man tilsette kalk av kalkstein, men det ble ikke mye brukt i eldre tider.

Etter siste verdenskrig ble det vanlig å lage lutefisk med kaustisk soda, natriumhydroksid eller NaOH. I ulike bøker finner man styrke på luten med gram kaustisk soda pr. liter vann, for eksempel 70 g til 10 liter vann, og da skal fisken ligge i lut 1 døgn. En annen oppskrift sier 35 g til 10 liter vann og i lut 2-3 døgn. Fisken må for øvrig stelles på samme måte som om man brukte askelut.





Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Lapskaus fra Sogn.Lapskaus fra Sogn.
Denne retten har 119,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,53 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,73 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,22.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra Lærdal.Rømmegrøt fra Lærdal.
Denne retten har 200,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,15 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 16,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,97.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegraut fra Vollen.Rømmegraut fra Vollen.
Denne retten har 183,13 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jølstralefse.Jølstralefse.
Denne retten har 359,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 31,34 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,15.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sukkerøl.Sukkerøl.
Denne retten har 36,48 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,17.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ertesuppe fra Stryn.Ertesuppe fra Stryn.
Denne retten har 274,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,12.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbrasaft med ingefær.Rabarbrasaft med ingefær.
Denne retten har 79,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,43.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterbrød fra Sogn.Vørterbrød fra Sogn.
Denne retten har 235,61 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 48,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tørre vafler.Tørre vafler.
Denne retten har 372,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,25.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kalvedans (råmelkspudding).Kalvedans (råmelkspudding).
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rognkaker 3.Rognkaker 3.
Denne retten har 95,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,13 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Julegraut fra Sogn og Fjordane.Julegraut fra Sogn og Fjordane.
Denne retten har 64,94 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,43 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,82 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Glutenfrie raspeballer.Glutenfrie raspeballer.
Denne retten har 132,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 27,84 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,58.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rabarbragrøt fra Sogn.Rabarbragrøt fra Sogn.
Denne retten har 64,36 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Prinsefisk fra Sogn.Prinsefisk fra Sogn.
Denne retten har 85,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,02.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Risengrynsgrøt 3.Risengrynsgrøt 3.
Denne retten har 60,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,84 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,09.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegrøt fra eldre tider.Rømmegrøt fra eldre tider.
Denne retten har 283,69 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,25 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærsyltetøy fra Sogn og Fjordane.Bringebærsyltetøy fra Sogn og Fjordane.
Denne retten har 129,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 29,63 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,27 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,81.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjortestek.Hjortestek.
Denne retten har 74,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,93 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,92 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,04.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lammegryte fra Sogn og Fjordane.Lammegryte fra Sogn og Fjordane.
Denne retten har 70,3 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,45 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,66 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,67.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Blåbærsaft gammel.Blåbærsaft gammel.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebær- og jordbærsyltetøy.Bringebær- og jordbærsyltetøy.
Denne retten har 105,44 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 23,92 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,24 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,76.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lettsalta brosme med fiskebrød.Lettsalta brosme med fiskebrød.
Denne retten har 75,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,95 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,48 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,5.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Eplesuppe fra Sogn.Eplesuppe fra Sogn.
Denne retten har 22,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,05 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,66.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Semulegrøt.Semulegrøt.
Denne retten har 94,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,29 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,6.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++








Oppskrifter fra Sogn og Fjordane

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Ansjos2272.718.311.617
Blodklubb fra Sogn3195.425.97.86.1
Blodpølse fra Jølster2.5167.48.79.310.4
Blodpølse fra Sunnfjord30
Blodsveler4.562.66.86.80.9
Blåbærsaft gammel4.6Oppskriften har bilde0
Boknasild fra Stryn2.40
Bresta30
Bringebær- og jordbærsyltetøy3Oppskriften har bilde105.423.90.60.2
Bringebærsyltetøy fra Sogn og Fjordane3Oppskriften har bilde129.929.60.80.3
Brislingsalat3123.96.25.48.3
Brosme kokt3.90
Brun kålsuppe fra Sogn338.23.60.72.1
Brød til fiskekling3145.128.44.10.7
Byggmelsvafler4.5132.320.852.8
Byggraut3.545.89.21.30.2
Byggryn saftsuppe330.97.10.30
Dampepølse4180.80.217.712.1
Dravle fra Stryn4.80
Eggebollar 23156.926.24.23.9
Eggekake fra Sogn4.5197.61.79.916.8
Ekte kjøtpølse (Jolepølse)3215018.515.7
Epler i karamellsaus4.5105.918.812.7
Eplesuppe fra Sogn3Oppskriften har bilde22.25.10.10
Ertesuppe fra Stryn4.8Oppskriften har bilde274.61412.817.9
Finker3.90
Firkorngraut377.910.11.93
Fiskebrød4.5233.941.96.43.8
Fiskekaker fra Selje2.364.95.59.20.7
Fiskelefser3267.642.37.77.1
Fiskepudding fra sogn4125.93.59.28.3
Fiskesuppe fra Fjordane3.565.12.82.54.8
Fjalerlefse3243.234.79.17.3
Flatbrød fra Jølster3192.832.97.91.4
Flatbrød fra Utvik4199.733.372.8
Flatbrød med bark30
Fleskehavresuppe375.14.62.94.8
Fløtelapper fra Aurland3325.94.93.232.6
Fløyelskake fra Jølster3168.928.46.13.2
Fruktsuppe2.527.46.20.10
Gammalost fra Sogn50
Gammeldags lefse fra Sogndal2.3320.239.85.915
Glutenfrie raspeballer3Oppskriften har bilde13327.82.40.7
Gombe 230
Gombe fra Indre Nordfjord4.568.463.43.4
Gombe til lefse30
Grynsuppe med byggryn441.35.62.70.8
Grynsuppe med havregryn3.743.85.52.81.1
Gulrotmarmelade fra Sogn3131.431.50.40.1
Harde vafler2267.342.36.67.6
Havrebrød fra Utvik3233.538.67.34.4
Havrekjeks fra Sogn3272.938013.4
Havrekjeks med mel3.5308.533.26.316
Heggebærsaft4.70
Hermetiske stikkelsbær fra Gloppen20
Hillekaker3154.926.25.72.8
Hjortegryte fra Sogn4.187.41.510.54.3
Hjortestek3.7Oppskriften har bilde74.11.914.50.9
Hverdagssuppe fra Sogn30
Hvetebrød med kanel3237.943.57.73.2
Jesterkake30
Julegraut fra Sogn og Fjordane3Oppskriften har bilde64.94.43.23.8
Julekake fra Stardalen3315.649.76.39.8
Julepølse fra Utvik362.913.41.40.1
Jølsterlefse4.5375.431.54.925.3
Jølstralefse3Oppskriften har bilde359.331.3523.5
Kalvedans (råmelkspudding)3.8Oppskriften har bilde0
Kalvedans fra Sogn359.10.19.52.3
Kalvestek fra Sogn2.5188.30.716.713.2
Kalvesylte fra Jølster333.55.81.10.2
Kambakaker329619.62.523
Kams fra Sogn4.7413.222.56.432.5
Kams fra Stadt4315.235.1715.7
Karamellpudding av råmjølk 2380.58.53.23.7
Kjekjøtt30
Kjeks med råmelksfløte340324.91.533
Kjerringøl236.59.100
Kjøttpølse2194.301913.1
Klippfisk fra sogn3156.44.7282.7
Klubb fra Nordfjord3124.425.73.30.3
Klubb fra Sogn3114.821.14.50.8
Koppekake2.3471.560.92.424.1
Korintkake3325.351.55.910.3
Kroppkake fra Sogn4637.42.12.6
Krudlakaker333644.16.114.7
Kubbesild fra Utvik3.80
Kyllingsuppe fra Sogn338.61.35.81.1
Kålrabi som surkål338.56.41.10.2
Kålrotsuppe med melk339.64.41.91.4
Kålrullettar fra Sogn344.80.94.12.6
Kålsuppe (Kålrotsuppe)4.527.93.41.20.9
Kålsuppe fra Sogn30
Laksegrateng3.4157.73.79.411.3
Lammegryte fra Nordfjord3100.48.76.84
Lammegryte fra Sogn og Fjordane4Oppskriften har bilde70.38.46.90.7
Lapper 35187.332.66.23.3
Lapskaus fra Sogn4.1Oppskriften har bilde119.75.54.28.7
Larre fra Ytre Sogn30
Lausmataost30
Lefse fra Sogn3224.940.76.83.4
Lefsekling3282.234.77.912
Lefsekling fra Lærdal4.5438.937.94.929.5
Lefser fra Nordfjord4.8224.940.76.83.4
Lefser fra Sogn4.5459.127.44.836.5
Leivekake3315.744.84.413
Lettsalta brosme med fiskebrød3Oppskriften har bilde75.3871.5
Lettsalta torsk3.80
Leverkaker fra Sogn3139.46.614.26.2
Leverklubb368.73.49.41.9
Leverpostei med griselever3216.85.111.316.8
Leverpølse 23154.624.19.91.6
Leverpølse 330
Levremylje30
Livregraut3458.43.25.247.1
Luting av fisk4.10
Melkesuppe med byggmel358.47.63.51.5
Minuttpudding384.213.34.11.6
Mjølkegelé371.211.341.1
Mjølkekake4.5142.726.25.81.2
Mjølkesuppe fra Sogn363.79.53.61.2
Mjølkost362.74.43.43.5
Mor si gryte392.98.563.5
Munker2.9165.924.56.54.4
Mylsa263.14.53.43.5
Mylse3.479.17.13.84
Mølje fra Sunnfjord30
Mørlefse3.2300.539.25.613.2
Måneskinnspudding fra Sogn326516.54.919.4
Mårpølse30
Nakkerull av gris346.110.80.20.1
Natronkake (frå Høydalane i Flora)4.622444.75.52.3
Natronkake(gongkake)3258.9508.82.1
Natronkaker 23.521039.86.52.3
Naustdal-lefse3393.351.74.118.6
Paleboller fra Sogn366.32.3130.6
Pannekaker fra Lærdal4.5234.735.56.27.2
Pempe30
Potetflatbrød fra Sogndal4185.435.86.31
Potetgraut4112.420.93.41.1
Potetgrøt 340
Potetkake med surmelk1.7139.528.14.20.7
Potetkaker 23.70
Potetsuppe fra Sogn355.39.52.50.6
Potetvafler3129.626.23.60.8
Potteterte3352.229.14.423.9
Pottost4.576.37.43.23.8
Prim av surmelk30
Prinsefisk fra Sogn4Oppskriften har bilde85.42.38.44.6
Pølser fra Sogn4.5196.30.116.114.6
Rabarbra- og sviskegrøt359.5111.20.2
Rabarbragrøt fra Sogn3Oppskriften har bilde64.415.40.20
Rabarbrakompott fra Sogn465.814.80.50.1
Rabarbrasaft med ingefær3Oppskriften har bilde79.218.50.40.1
Rabarbrasyltetøy fra Gloppen3.20
Ramost fra Hornindal30
Raspeball fra Sogn3.7116.123.33.10.6
Risengrynsgrøt 33.3Oppskriften har bilde6110.330.8
Risengrynssuppe fra Sogn454.87.53.61.2
Rognebærsyltetøy fra Gloppen30
Rognkaker 33Oppskriften har bilde9610.410.51.1
Rognkaker av silderogn50000
Rullepølse4.88814.22.71
Røkt fårelår4.350.715.62.7
Rømmegraut fra Vollen3Oppskriften har bilde183.110.83.713.8
Rømmegrøt fra eldre tider3Oppskriften har bilde283.792.726.2
Rømmegrøt fra Lærdal4.8Oppskriften har bilde200.110.23.516.1
Rømmegrøt over fisk4.50
Rømmekolle3.30
Rå eplepudding345.69.80.80.1
Råmelkspudding fra Sogn3156.719.44.56.6
Saltfiskkaker3.5115.1511.25.4
Saupgraut 2379.713.94.10.6
Saupost40
Saupsuppe 3381.79.33.63.3
Saupsuppe 4385.410.53.43.3
Saupsuppe fra Sogn356.38.83.50.7
Semulegrøt4.9Oppskriften har bilde94.912.33.93.3
Sildekake3307.50.813.527.8
Sildeomelett31863.812.113.5
Sildepudding fra Sogn3184.85.410.213.5
Sildesodd fra 186030
Sildesodd fra Solund3.50
Sirupskake fra Sunnfjord327959.65.71.6
Skeidar fra Nordfjord4.70
Skeidarar4.50
Skrivarfruens kaffebrød3449.9555.722.7
Skræ30
Skvettebrød4.50
Småkringler fra Viksdalen30
Snekalefse4.5261.553.48.21
Snekalefse fra Hornindal5.4261.553.48.21
Sognakaker3325.851.3610.4
Sogndals-snipper3391.853.34.217.7
Sogneøl3.70
Solbærsyltetøy 23.3213.851.90.30.2
Spekepølse1.80
Stabbe4.10
Steikjels4.8204.54.38.217.1
Stekt sild 24.5288.71.216.624.1
Stikkelsbærgelé 23115.926.70.50.4
Sukkerøl4.2Oppskriften har bilde36.59.100
Sunnfjordlefse4373.648.1418.1
Sunnfjordlefse 25.1376.436.54.423.4
Supandsoppa316.22.30.30.6
Suppe fra Balestrand365.36.23.23
Sure potetkaker3131.524.14.41.6
Surmelksgrøt med semulegryn387.210.243.3
Surmelkskake4.4288.850.24.27.6
Surmelkskake 13222.341.15.42.4
Surmelkspudding313723.34.62.4
Surmelksuppe fra Sogn496.213.53.23.1
Sursild 331891.114.514
Svele4.3Oppskriften har bilde212.339.65.73.2
Svele med kling4.2210.321.24.911.6
Svele med pudding499.715.84.81.9
Svele med pudding fra Skarstein4.8115.417.65.82.3
Sveler3.5185.531.56.43.5
Sveler fra Nordfjord3139.417.86.24.7
Sviskegrøt fra Sogn4.565.515.60.30.1
Sviskekompott fra Sogn30
Sylteflesk4.553.26.61.61.2
Te av einebær4.20
Te av karve40
Te av nesle3.30
Te av tyttebærblad30
Tekake fra Sogn3261.452.96.22.5
Tykke sveler2.7203.533.76.54.5
Tynne sveler3181.7307.33.3
Tørre vafler3.4Oppskriften har bilde372.432.46.523.8
Vafler fra Sogn3118.218.462.1
Vafler med grøt eller potet3185.927.85.75.5
Vassgraut av hommel30
Vassgraut med surmjølk347.58.11.60.8
Vasskringle3259.748.36.73.9
Videsæterkaker3421.754.34.419.9
Vørterbrød fra Sogn3Oppskriften har bilde235.648.16.21.3
Wienerkringle fra Gloppen4326.238.16.216.1
Ørretfrikassè3121.62.879
Åkosta381.25.73.64.7
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)







Ansvarlig utgiver: © 2002- DatabaseSør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.