Om en bruker fisk eller kjøtt til middag julaften, er dette ofte det mest tradisjonsbundne måltidet i jula. Det skal være ribbe, pinnekjøtt, torsk eller andre kjente retter. I vår familie er det tradisjon med kokt torsk og det er lett og godt, samtidig som en da har plass til annet julesnadder etter....
Ved siden av pinnekjøtt er svineribbe en av de mest brukte middager på julaften her i landet. Og den evigvarende diskusjonen om hvordan man skal få sprø svor kommer nok i år også.
Ribbe har også lenge vært brukt som julemat. Svineribbe kjennes både fra kokebøker på 1800-tallet og fra bondesamfu....
Lutefisk er en tradisjon som mange fortsatt holder på i jula, og kanskje særlig før jul. Dette kan jeg merke på søk etter oppskrifter hos meg at lutefisk har mange lesere, og særlig tiden før jul. Nå er ikke lutefisk undertegnedes favoritt, men jeg har respekt for de som spiser det.....
Julepålegget er en gammel mattradisjon som nekter å dø. Og fortsatt lager mange av oss sylte eller ull til jul. Men jeg ser jo at dette er en tradisjon som blir mer og mer ukjent for dagens taco generasjon.....
Siste søndag i advent, går store deler av Vestlandet mann av huse for den mest bestialske, ukristelige av alle førjulstradisjoner: SMALAHOVE.
Ingen som ikke har smakt smalahove, forstår at det kan spises, langt mindre være en delikatesse. Men kanskje du skulle la tvilen komme tiltalte ti....
Når man snakker om norske lammeretter, er det vanskelig å komme utenom fårikål, en av Norges nasjonalretter. Men det norske kjøkkenet har langt mer å by på når det gjelder lam enn bare denne ikoniske gryteretten. Tradisjonelle lammeretter har blitt en viktig del av norske matvaner, spesielt om høste....
Fenalåret er blitt ett av symbolene på noe av det norskeste vi kan komme på. Før var det jo November som var slaktemåneden og når vinterens mørke siger over hustakene så hang det mangt ett fenalår oppunder stabburstaket i det ganske land. Før var det nødvendig med salting, røyking og tørking for at ....
Om man lager den selv eller kjøper den ferdig er man sikret mye matglede av en spekeskinke.
Nå er det for seint å lage den selv hvis den skal være ferdig til jul, men jeg skal fort gå gjennom fremgangsmåten. Og spekeskinke er ypperlig mat hele året og spesiellt om sommeren. Prøv den til nye poteter....
Nå som påska er i full gang og mange har gått til innkjøp av lammesteik og lammelår, så tar jeg for meg her de 10 mest populære oppskriftene på nettsidene med lam. Ikke bare nødvendigvis med påskevri, men og andre populære retter med norsk lammekjøtt.....
Lam til påske er en tradisjon her i landet. Og en saftig lammestek er nok det som gjestene setter mest pris på.
Lammestek er og ganske safe å lage, og man kan lett beregne når den er ferdig om man har en god stekeovn. Og så kan man
ta en liten skitur i mellomtiden.....
Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS
Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6,
4630 Kristiansand
Orgnr.: 911 668 602 mva.