Tradisjonsmat fra Hordaland



Bygg

Hordalendingens kosthold

Det vi vet om de første hordalendingenes kosthold, er det arkeologene kan fortelle fra funn på boplasser.
Vi vet at våre forfedre først var fangstfolk som gradvis ble fastboende, og fangst fra hav, skog og fjell ble supplert av korn- og melkeprodukter. Men for sagaskrivere og andre fortidige fortellere har det ikke vært spesielt interessant hva småkårsfolk hadde på menyen.
Da var det noe annet med serveringen hos storbønder og godseiere, bedrestilte byfolk og det Norge hadde hatt av adel. Sagaen forteller om sodd og flesk og tykke brødleiver, om feit grøt og rikelig med mjød, om stekt skogsfugl og kokt kalvekjøtt. Kokt mat var hverdagskost, stekt mat var til finere servering. Gravlaks er nevnt i dokumenter fra 1300-tallet, og andre dokumenter fra samme tid viser at det ble importert forskjellige krydderier, ikke minst pepper. Men alt dette var nok sjelden kost for folk flest. De måtte klare seg som best de kunne med det de hadde.
Det kunne iblant være vanskelig å brødfø familien. Vi hører om barkebrød og uår, fiske som slo feil og potetens fremmarsj fra 1700-tallet av - en plante som var til hjelp ikke minst i nødstider. Vi hører om sur sild og vassgraut, om importert korn og salt, men også om rømmegrøt og tjenestefolk som betakket seg for laks seks ganger i uken.



Slik kom Prinsefisken til Bergen

I juli 1856 besøkte den daværende visekongen av Norge og Sverige. Kronprins Carl - senere kong Karl XV, Bergen. Natten mellom 21 og 22 juli steg han i land på Triangelen og begav seg til fots til sitt kvarter på Bergenhus.
Den nederlandske prins Vilhelm av Oranien befant seg samtidig i Bergen, og den påfølgende dagen ble de to prinser og deres følge vist opp til St. Jørgen hospital. Deretter gav en av byens magistrater en middag i Pellots sal. Salen lå der Holts hotell senere lå, altså på nåværende Ole Bulls plass vis-a-vis Losjen. Ved denne anledning ble Pellots sal ved en overbygning knyttet sammen med Losjen. Det ble servert en fiskerett som fikk navnet Prinsefisk, og er siden den tid vært en bergensk selskapsrett.
Ifølge Sarah Dekkes Kokebok for Hjemmet, skal retten lages slik:

"Fersk torskefilet gnis med salt og i noen grad trekke, men ikke så lenge at det dreier seg om sprengt torskefilet. Filetene skjæres i tynne skiver og dampes. Sausen tillages på basis av fiskekraften og lett kalvekraft, smør, mel og fløte, tilsmakes med hvitvin og litt salt.
De dampede filetene garneres med hummer og aspargestopper, det hele dekkes med sausen og pyntes med tertesnipper.
Serveres med pommes à la Anglaise (kokte poteter).
"

Kumler i Bergen

Vi vet at man har spist kumler i godt over 130 år i Norge. En av de første publiserte oppskriftene på kumler er sannsynligvis satt på papiret av skolelærer K.L. Huus, som gjorde en undersøkelse om kvinners leveforhold på Vestlandet i 1860-åra. Han utgav boka Om Kvinden i Bergen i 1872, og her finner vi følgende oppskrift: "Potetene rives eller raspes med et rivjern. Den derved fremkomne mask iknas med havremel - til det blir en tykk deig. Herav tas hånden full og formes med begge hender til en avlang klump av størrelse som en knyttet neve. Denne, rulles i mel og slippes i en gryte med kokende vann. Er kumlen kokt tilstrekkelig tas de opp og i soddet røres mel til suppe, til dels har man i kålrabi. Potetkumlene serveres varme med suppe til, dels kalde enten med sur melk til eller med smør."




Måltidene

Det er ikke lett å sette opp noen typisk matseddel for Hordaland - tradisjonene varierer fra bygd til bygd og fra bygd til by. Men hvis vi nøyer oss med å gå omtrent 100-150 år tilbake, finnes det ihvertfall opplysninger.
Matvaner er noe som har lett for å bli hengende ved. Det som kan forandre på dem er nye råvarer som poteten, bedre tilgang til mel og salt, industriens fremmarsj, bedre kommunikasjoner med tilhørende handel og selvfølgelig bedre økonomiske tider som kan gi mer mat på bordet.
På landsbygden spiste våre forfedre vanligvis fire måltider daglig. I sommerhalvåret, når folk stod grytidlig opp for å ta fatt på våronn, slåttonn og høsting, ble det også en matbete før arbeidet begynte. Det første måltidet ble kalt førefrukost, bisk eller morgenbisk og var de fleste steder lite, kanskje bare lefse, en rømmekolle eller flatbrød med melk til. Søtmelk var ikke vanlig, det var derimot surmelk eller skyr, myse eller "blanda" som var surmelk eller myse utblandet med vann.
Neste måltid var frokost eller åbet - også kalt bisk i noen bygder. Det kunne stedvis være grøt, stedvis være ganske solid med lutefisk, suppe - for eksempel melkesuppe med fleskebiter i - kokt eller stekt flesk, røkekjøtt, saltsild eller annen saltmat med poteter eller potetstappe og flatbrød til.
Så kom dugurd/daur(dur, som gjerne var grøtmåltid med middagshvil etterpå. Non/nons som kunne være dagens eneste varme måltid, og kvelds. Rettene forandret seg ikke fra måltid til måltid, i hvert fall går grøt og flatbrød igjen både i løpet av dagen og i løpet av uken.





Annonse

Annonse



Noen gode oppskrifter med bilde

Prøv også Tante Karis Bløytelefser.Tante Karis Bløytelefser.
Denne retten har 349,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,57 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Prinsefisk.Prinsefisk.
Denne retten har 130,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,23 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brokkolisuppe 2.Brokkolisuppe 2.
Denne retten har 60,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,41 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pinnekjøtt fra ´bunnen´.Pinnekjøtt fra ´bunnen´.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærpai fra Hordaland.Bringebærpai fra Hordaland.
Denne retten har 252,5 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 24,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,28 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,32.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smalahove.Smalahove.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havregrøt 3.Havregrøt 3.
Denne retten har 81,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 10,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,42 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Puspas.Puspas.
Denne retten har 61,4 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,32 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,74 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tradisjonell prinsefisk.Tradisjonell prinsefisk.
Denne retten har 104,1 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,81 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,55.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skillingsboller 4.Skillingsboller 4.
Denne retten har 279 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 42,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lapper.Lapper.
Denne retten har 198,22 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,86 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,27.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smalahove 4.Smalahove 4.
Denne retten har 0 kcal pr 100 gram.
Denne retten har gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: .- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pinnekjøtt 3.Pinnekjøtt 3.
Denne retten har 452,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bergenske vørterbrød.Bergenske vørterbrød.
Denne retten har 240,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krotakaker fra Hardanger.Krotakaker fra Hardanger.
Denne retten har 203,7 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,82 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rømmegraut 3.Rømmegraut 3.
Denne retten har 208,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,87 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,08 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Raspeball.Raspeball.
Denne retten har 106,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 21,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,34 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Prinsefisk 3.Prinsefisk 3.
Denne retten har 124,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,18.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Vørterbrød fra Bergen.Vørterbrød fra Bergen.
Denne retten har 240,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 50,04 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,93 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,14.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Byggrynsgrøt 5.Byggrynsgrøt 5.
Denne retten har 83,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,64 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,62.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Pinnekjøtt.Pinnekjøtt.
Denne retten har 452,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 16,47.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sissels skillingsboller.Sissels skillingsboller.
Denne retten har 249,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 40,16 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,91.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bergenske løsebrød 2.Bergenske løsebrød 2.
Denne retten har 162,78 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 32,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 0,88.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Skillingsboller.Skillingsboller.
Denne retten har 257,08 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Bringebærdessert fra Hordaland.Bringebærdessert fra Hordaland.
Denne retten har 126,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++




Oppskrifter fra Hordaland

Verdier pr 100 gr
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)
Alke etter Farmors oppskrift3153.42.83.514.2
Amerikavafler3350.942.96.116.9
Aorøra5184.28.46.613.8
Aorøresteik393.43.23.67.3
Appetittsild3.3106.63.27.86.9
Askøylefse3348.946.24.715.9
Bergen kaffe4.2113.67.80.22.4
Bergens oksefilet3117.54.67.37.3
Bergensk brødkake5282.646.34.88.2
Bergensk fiskesuppe3.8951.97.16.4
Bergensk julekake3289.947.86.77.3
Bergensk julevørterbrød3245.2525.40.8
Bergensk løsebrød4.5142.928.83.60.6
Bergensk sursteik4.7145.91.311.810.3
Bergensk surstek 24.40
Bergenske langebrød3.922745.26.51
Bergenske løsebrød 23Oppskriften har bilde162.832.74.40.7
Bergenske vannkringler4.8248.441.98.44.6
Bergenske vannkringler 22.8226.5386.74.6
Bergenske vørterbrød4.8Oppskriften har bilde240.2505.60.9
Bergenssild4145.857.310.4
Berggyltsuppe 2332.22.35.10.1
Billige Nordlandslefser3316.646.56.711
Boerkaker3167.831.43.43.1
Boknalyr40
Brimlefse3Oppskriften har bilde134.819.85.63
Bringebærdessert fra Hordaland3Oppskriften har bilde126.119.54.13.2
Bringebærpai fra Hordaland3Oppskriften har bilde252.524.2315.3
Brokkolisuppe 23Oppskriften har bilde60.51.41.35.3
Brostein kake440848.76.620.2
Brun fiskesuppe 2378.35.134.9
Byggrynsgrøt 52.5Oppskriften har bilde83.315.72.40.6
Byggrynskrem 23180.4144.211.6
De beste Hjortebakkelsene5.4357.652.67.811.5
Delikatessesild 23175.52.113.112.8
Dessertsuppe fra Hordaland338.34.811.6
Diplomatkrem3348.536.83.420.5
Dravle fra Voss3.950.95.83.51.5
Egg i sennepssaus3261.928.624.4
Eggost 23131.65.97.48.5
Englesuppe328.35.50.50.4
Eplesider383.719.40.30.2
Eplesider fra hardanger2.688.421.900.1
Eplesild3146.510.88.27.8
Ertesuppe fra Voss3324.39.812.425.6
Fatost3.755433
Fin Fanakake4322.426.33.821.1
Finka3.20
Finnastek3417.81.114.739.4
Fisk og rekestuing292.33.111.43.5
Fitjarlefse3202.923.677.8
Flatbrød 63195.437.65.41.2
Flatbrød 7317531.85.81
Flatbrød fra Hardanger30
Fleskasos5.31195.45.28.4
Fleskepannekaker4.5195.813.58.112
Flømri 23304.723.42.621.1
Flømri fra bergen3329.6292.722.3
Fløtegrøt 23121.29.73.97.3
Fløterand 23353.34.52.736
Fronsekaker fra Fana3141.419.65.93.9
Gammaldags potetstappe2.70
Gammaldags vispekake eller brurakake30
Gammeldags duppe3119.412.11.97
Gammeldags madeirakrem3284.911.42.420.4
Gumme (Gome)379.24.33.55.3
Hakkasteik31364.99.18.7
Hakkasteik 24.5269.2915.318.8
Hakkasteik eller brurasteik4.726918.71514.2
Hallemåner3369.349.6815
Hardangerlefse4.2Oppskriften har bilde331.8465.413.6
Hardangerlefser4.4379.150.26.116.6
Hardangerlefser 23.82674476.1
Havregrøt 34.2Oppskriften har bilde8110.63.42.4
Havrevaflar316721.47.45
Heimelaga vossakorv32214.515.415.7
Heitevegger med fyll5.3276.743.37.87.4
Hjemmebrygget øl4.515.53.800
Hjemmelagd vossakorv5.2Oppskriften har bilde123.73.514.55.7
Hodesylte3.8175.314.221.62.1
Holbergkake4482.334.69.533.3
Hvit dame5.2283.823.45.218.6
Hvit dravle50
Ingefærøl fra Os4.236.69.100
Inger Johannes berlinerkranser2480.7487.228.4
Juledagskjøtt3137.53.619.25.1
Kalvefrikassè388.84.99.83.1
Kams30
Kamshode30
Kaviarsaus3262.95.83.325
Kling til lefser2.7478.438.9135.4
Klompasuppe3135.98.758.8
Klompsuppe fra Hardanger3.3140.587.78.4
Kokt pale4.269.208.83.8
Koldskål3126.66.82.89.7
Komler4109.822.32.80.4
Komler med stekt flesk og pølser2.6147.224.44.32.9
Krotakaker fra Hardanger3Oppskriften har bilde203.741.84.20.8
Krotakaker med natron3210.342.83.81.6
Kvalgryte559.72.110.20.9
Kveite a la Lapsetorget3.3Oppskriften har bilde91.85.693.2
Lapper4.5Oppskriften har bilde198.232.47.73.9
Lapper 24.2Oppskriften har bilde242.334.86.78.1
Lefse fra Askøy3352.446.94.915.8
Lonsekaker384.87.24.64.2
Løsebrød3153.330.74.30.6
Madeirakrem 23313.617323.8
Makaronipudding fra Sunnhordland2150.816.85.66.6
Marvpudding4.5260.435.47.99.1
Mathildes dessertkake3430.810.49.338.2
Melk- og fleskesuppe fra Hordaland30
Mjølkekaker1.7137.520.65.43.3
Mjølkesupa og flesk363.65.64.32.6
Mormors foreiningskringle3321.614.73.527.5
Myssmørgrøt 2369.710.51.52.1
Nansenkake3313.154.15.87.7
Nedlagd sild (Brisling)30
Nekabrød til Kling3174.714.18.19.5
Nepelefser30
Neslesuppe fra Sunnhordland30
Nordnes kaker3435.446.67.823.7
Onkel Hoffmanns epleterte2.5284.517.36.920
Paleboller378.16.17.72.5
Palesuppe249.93.22.62.8
Palesuppe 2538.51.54.61.5
Persetorsk4.982.34.614.20.8
Persetorsk 11.5900.116.42.6
Persetorsk 2477.8017.21
Pinnekjøtt4.6Oppskriften har bilde452.2029.837
Pinnekjøtt 35Oppskriften har bilde452.2029.837
Pinnekjøtt fra ´bunnen´5Oppskriften har bilde0
Plommesuppe245.310.80.20
Potetboller fra Hordaland3151.421.34.64.9
Potetsuppe fra Sunnhordland342.98.51.10.1
Pottekjøtt4100.40.27.67.7
Primlefser31787.43.115.1
Primsoll341.81.51.53.3
Prinsefisk3Oppskriften har bilde130.91.315.27.2
Prinsefisk 24.5164.57.59.410.4
Prinsefisk 34.5Oppskriften har bilde124.45.25.59
Prinsefisk fra Bergen3139.11.212.19.3
Puspas3.8Oppskriften har bilde61.45.37.60.7
Puspas 23Oppskriften har bilde785.95.53.2
Rabarbragele 2361.113.50.60.1
Rabarbravin3.763.215.10.20
Raspeball4Oppskriften har bilde106.621.72.70.3
Raspekaker 53176.217.59.57
Rauddravle3.3796.13.54.5
Risengrynsgrøt 23.975.211.22.72.2
Rjomegraut frå Voss4248.89.63.621.7
Røkefisk Bergenstana3.30
Røkerumpe395.10.415.63.5
Røkt kolje som i Bergen397.1611.82.6
Rømmegraut 33Oppskriften har bilde208.19.93.417.1
Rømmegrøt fra Hardanger2Oppskriften har bilde198.211.43.615.1
Røresild3178.62.110.214.4
Seifrikasse3105.88.510.23.3
Sherrykrem fra Sunnhordland2287.69.52.723.3
Sider (Cider)2.20
Sigbjørnsoppa395.54.79.34
Siktebrød3262.651.66.41.8
Sildegryn fra sunnhordaland30
Sildesodd397.97.55.74.6
Sissels skillingsboller4.1Oppskriften har bilde249.840.27.46
Sjokoladesuppe4155.610.73.410.8
Skare kake3307.850.24.79.4
Skillingsboller3.5Oppskriften har bilde257.144.36.65.1
Skillingsboller 44.8Oppskriften har bilde27942.26.98.6
Skippersild 23283.92.112.225.2
Smalahove4.4Oppskriften har bilde0
Smalahove 43.6Oppskriften har bilde0
Små vørterbrød3263.154.46.31
Sosakjøtt 12.5122.4110.98.3
Sosekjøtt 24.283.92.710.83.2
Sosekjøtt 33Oppskriften har bilde1158.56.65.9
Spekelaks fra Hordaland3.80
Spekesild3.70
Steikte raspekaker til kaffimat30
Stikkelsbærvin3.771.517.20.20.1
Strandgate kaker3375.636.8423.3
Strilelefse224641.98.14.5
Strilelefse 23286.6498.35.7
Strilesoppa391.44.23.96.4
Sunnfjordslefsa4.5406.530.53.729.7
Supanesoppa4264.91.10.1
Supansuppe1.794.25.63.56.2
Surlaks fra Hordaland3146.520.85.64.5
Surmjølkssuppe382.710.63.22.9
Sydnæskaker3296.131.25.516.5
Syltegraut30
Søtost 2463.54.243.4
Søtost og primost4.50
Tante Karis Bløytelefser3Oppskriften har bilde349.2467.314.6
Tante maias flortynne pannekaker3Oppskriften har bilde135.220.16.33.1
Torskekaviar3.50
Torskerogn på mange måter40
Torvgatekaker3296.4106.125.7
Tradisjonell prinsefisk4.8Oppskriften har bilde104.11.29.26.8
Tørrkokt kålrot322.540.60.1
Urtegravet oksefilet3167.25.515.39.2
Vafler fra Hardanger3356.250.36.713.9
Vannkringle3.7265.1418.17
Vannkringler3229.640.79.62.5
Vestkystsalat 2361.2110.61.5
Vestlandsk Napoleonskake4.7358.828.6524.5
Vestlandsk rømmegrøt3.8Oppskriften har bilde334.87.92.732.4
Vestlandsk tangsalat472.72.614.10.6
Vestlandssveler3176.63162.9
Vingele med bladgull3106.515.520
Vintersuppe3.547.64.11.72.5
Vossakorv3.5Oppskriften har bilde184.53.613.113.1
Vossa-øl2.7332.667.781
Vørterbrød 23257.254.85.80.8
Vørterbrød fra Bergen4Oppskriften har bilde240.2505.60.9
Østerssuppe fra Hordaland355.50.23.73.7
Ålesuppe fra Hordaland372.615.50.90.2
NavnPoengBildeKcalKarbo(gr)Protein(gr)Fett(gr)








Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.